октомври 30, 2020

Русите први во светот регистрираа вакцина против Ковид-19 – од 15 август е бесплатна за Русите

Вакцината против коронавирус која ја направија во Институтот „Николај Гамалеј“ во Москва, ќе биде регистрирана до 12 август, а истата ќе започне да се применува на 15 август.

Во тек е финалната постапка и експертите сега треба да дадат согласност за издавање на официјална регистрација и дозвола за широко распространета употреба на вакцината.

Првите корисници ќе бидат луѓе од оние професии што можат да бидат заразени најбрзо и кои се најекспонирани. Меѓу нив има полицајци, војници, наставници и наставници. Масовната вакцинација во Русија се очекува да започне за половина година. Лекарите очекуваат дека граѓаните ќе можат да се вакцинираат во здравствените центри во јануари и февруари 2021 година.

Најавено е дека Русите вакцината ќе ја добијат бесплатно и нема да биде задолжителна. Засега е непознато која ќе биде цената на извозот. Но, сигурно е дека е меѓу најевтините. Досега најскапата е американската која ја произведува „Moderna“ и ќе чини меѓу 50 и 60 долари за две дози. Американската компанија „Phizer“ и германската „Bontech“ ќе ги продадат своите за околу дваесет долари, по една доза. Британско-шведската „AstraZaneka“ „ги продава“ своите дози од три до четири долари.

Фактот дека Русија ќе биде прва што ја регистрира својата вакцина, многумина ја сметаат за прашање на државен престиж. Така, Кирил Дмитриев, генералниот директор на Рускиот фонд за директни инвестиции, го спореди правењето на вакцината против короната со лансирањето на првиот сателит во вселената.

-Како што беа изненадени кога прв пат го слушнаа сигналот од вселената, така и Американците ќе бидат шокирани кога ќе видат дека Русите први ја регистрирале вакцината – вели Дмитријев.

Клиничките испитувања на група од 20 доброволци беа завршени на 20 јули во воената болница Бурденко во Москва. Истражувањето е успешно спроведено и на клиниката на Медицинскиот Универзитет Сеченов.

Започна и тестирањето на други руски вакцини направени од научници од центарот „Vector“ во Новосибирск. Ова го потврди професорката д-р Ана Попова, главен санитарен лекар на Русија.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •