декември 7, 2022

Еуфорија помеѓу лидерите на ЕУ за постигнатиот договор

Европските лидери на социјалните медиуми продолжуваат да изразуваат ентузијазам за постигнатиот договор за планот за обновување на ЕУ по пандемијата на коронавирус од 750 милијарди евра и седумгодишниот буџет од 1074 милијарди евра.

Планот за обнова на 750 милијарди евра предвидува 390 милијарди грантови и 360 милијарди заеми. Хрватска ќе добие околу 22 милијарди евра, откри Пленковиќ. Словенија ќе добие 10,5 милијарди евра, јавуваат словенечките медиуми. Полска ќе добие 125 милијарди евра.

„Успеавме. Верувам дека овој договор ќе се смета за клучен момент на европското патување, но исто така ќе нè запознае со иднината“, рече претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел во раните утрински часови. “Не станува збор само за многу пари, туку за работниците и семејствата, нивните работни места, здравјето и нивната благосостојба. Верувам дека овој договор ќе се гледа како клучен момент во европското патување, и ќе нè катапултира во иднина”, рече тој.

„Прекрасно е да се види дека успеавме. Ние направивме огромен чекор и ја исцртавме иднината на Европската унија“, рече претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, по скоро 100 часа преговори. „Инвестираме во иднината на Европа“, рече Урсула фон дер Лејен.

Неколку твитови на премиерите на земјите членки на ЕУ:

Сподели