ноември 28, 2022

Продолжува Самитот на ЕУ

Лидерите на земјите членки на ЕУ повторно ќе се обидат денес да се договорат за новиот седумгодишен буџет и планот за закрепнување, откако преговорите заглавија поради инсистирањето на Холандија, за распределување на средствата решенијата да се донесе едногласно.

Првиот ден на самитот заврши во петокот околу полноќ. По серија состаноци на мали групи, претседателот на Европскиот совет, Чарлс Мишел излезе во петокот вечерта со малку изменет предлог за одобрување на исплата на средства за наплата и критериуми за пресметување колку секоја земја ќе добие од фондот за обновување. Сепак, дури и тоа не беше доволно бидејќи Холандија продолжува да инсистира на цврста контрола врз исплатата на фондовите за обновување.

Лидерите на ЕУ се обидуваат да се договорат за пакетот што вклучува Мулти-годишна финансиска рамка (MFF) за периодот 2021-2027 година во износ од 1074 милијарди и план за обновување наречен „ЕУ следна генерација“ (НГЕУ) од 750 милијарди евра – 500 милијарди што би биле доделени како грантови и 250 милијарди како заеми. Најголемата пречка во досегашните преговори е прашањето за управување со средствата од Фондот за наплата и еластичност.

Холандија бара сите членки едногласно да ги одобруваат плановите за опоравување

Премиерот на Холандија Марк Руте продолжи да инсистира на прашањето за управување со средства од фондот за опоравување. Холандија бара одлуките за одобрување на националните планови за закрепнување и за исплата на средства за нивно спроведување да бидат донесувани едногласно од сите земји-членки, што значи дека секоја членка може да стави вето на реформските планови на друга земја.

Мишел, од друга страна, предложи решенијата за одобрување на националните планови да бидат донесени со квалификувано мнозинство и решенијата за исплата на средства да ги донесе Комисијата, земајќи го предвид мислењето на земјите-членки. Дури и некои од групата “штедливи” земји сметаат дека холандската позиција е неприфатлива. Откако Рут, исто така, го одби малку изменетиот предлог, Мишел го одложи самитот во петокот и закажа продолжување во сабота во 11 часот. Холандија и другите „штедливи“ земји, исто така бараат предложената сума на грант од 500 милијарди евра да се намали за најмалку 200 милијарди.

Сподели