декември 7, 2022

Гутереш: Ни претстои најголемата глобална економска криза од Втората светска војна

Тој предупреди дека 100 милиони луѓе можат да бидат втурнати во екстремна сиромаштија, а гладот ​​може да поприми историски размери.

Гутереш рече дека микроскопскиот вирус всушност открива колку е кревок светот. Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш предупреди „дека се соочуваме со најголемата глобална економска криза од Втората светска војна и најголемиот пад на приходите од 1870 година“, објави Анадолија.

Тој предупреди дека 100 милиони луѓе можат да бидат втурнати во екстремна сиромаштија, а гладот ​​може да поприми историски размери. Гутереш рече дека микроскопскиот вирус, кој го донесе светот на колена, всушност открива колку е кревок светот, но и недостатоците во здравствениот систем кои со години се запоставуваат.

Расте нееднаквоста

“Додека 70 проценти од населението живее во растечка нееднаквост во приходите, 26 најбогати луѓе имаат половина од богатството на глобалното население“, објасни генералниот секретар на ООН. Тој потсети и на протестите што се раширија низ целиот свет заради смртта на Афроамериканецот Флојд. „Луѓето се уморни сега, уморни од нееднаквост и дискриминација, расизам и систематска неправда“, рече Гутереш.

Сподели