ноември 28, 2022

Битката за буџетот на ЕУ започна

Излегувањето на Велика Британија од ЕУ, создаде дупка од околу 15 милијарди евра годишно, или над 100 милијарди за идниот седумгодишен буџет 2021-2027.

Како втора најголема економија на блокот по Германија, Велика Британија беше истакнат нето-придонесувач за повеќегодишната финансиска рамка (МФФ), долгорочниот буџет што ги финансира политиките, програмите и администрацијата на Европската унија. Тековната МФФ треба да истече на крајот на оваа година, а мора да се подготви нова за веднаш да го замени. Но, овој пат, замената доаѓа со извонредна цена. Според поранешниот комесар за буџет на ЕУ, Гинтер Отингер, Брегзит ќе остави вакуум вреден меѓу 12 и 15 милијарди евра годишно. Покрај тоа, некои од клучните амбиции на Комисијата за фон дер Лејен, како што е Европската Зелена зделка, зависат од силен и постојан буџет за да се постигне успех. Поради оваа причина, дебатата веќе се вжештува.

Самит околу буџетот на ЕУ продолжи се одржува денес и утре, откако водачите не успеаја да постигнат договор и покрај разговорите што се одвиваа во раните утрински часови. Премиерот на Холандија, Марк Руте, го напушти првиот ден од преговорите изјавувајќи дека нема некаков напредок и дека дискусиите се водат доста споро.

Премостувањето на разликите меѓу богатите полначи на буџетот, кои сакаат да ги кастрат трошењата на посиромашните земји кои не сакаат кратења, се покажа како тежок тест за претседателот на Советот на ЕУ, Шарлс Мишел.

Сите очи се вперени кон “штедливите” четири.

Австрија, Холандија, Шведска и Данска не сакаат буџет над 1% од бруто националниот приход на ЕУ. „Ние сакаме да заштедиме пари. Она што не го сакаме е дека придонесите на нето-обврзниците растат неограничено. Ние ги застапуваме интересите на нашите даночни обврзници. “Сиромашните се залагаат за 1,3 % од националните БДП.

Последниот предлог на претседателот на Советот, Чарлс Мишел е 1,07 проценти од БДП, така што се чини дека работите одат во вистинската насока “, изјави Себастијан Курц, австриски канцелар. Групата “штедливи” исто така, сака да ги задржи дисконтите и да истура пари во повеќе „модерни“ политики на штета на кохезивните фондови. Но, втората група од 15 земји членки, позната како Пријатели на кохезија, се залага за поголеми трошења во понеразвиените земји за да се премостат инфраструктурната и економските разлики.

„Toе ќе биде комплицирана дискусија. Моето гледиште е јасно од почеток. Од нас не може да се очекува да сториме повеќе“, рече Мицотакис, грчки премиер при пристигнувањето.

Договор денес не беше постигнат.

Сподели