ноември 28, 2022

ООН: Пандемијата ќе го зголеми нивото на сиромаштија

Пандемијата на вирусот корона се заканува дека ќе го врати нивото на сиромаштија во светот можеби на она од пред десет години и би можело да дестабилизира голем број на сериозно погодени земји, објавија ООН.

Пред избувнувањето на кризата, постигнат е напредок во различни аспекти на борбата против сиромаштијата, според податоците објавени од Програмата за развој на ООН (УНДП) и Иницијативата на Оксфорд за човечки развој и сиромаштија (ОПХИ).

Помеѓу 2000 и 2019 година, 65 од 75 земји опфатени со анализата значително ги намалија стапките на сиромаштија, а Сиера Леоне, Индија и Кина беа меѓу земјите каде што повеќето луѓе „излегоа“ од категоријата на сиромашни. „КОВИД-19 смени сè. Со троен удар врз здравјето, образованието и приходот и толку многу други аспекти на човековиот живот (болест), тој се заканува дека ќе го промени глобалниот развој“, рече шефот на УНДП Ахим Штајнер на презентацијата на извештајот. „Тоа турка милиони назад во повеќедимензионална сиромаштија“.

Потребни се 90 милијарди долари

Координаторот за итни случаи на ООН, Марк Лоукок, во седиштето на ООН во Њујорк изјави дека светското тело го прошири својот пандемиски план за реагирање на кризи за сиромашните земји од 6,7 милијарди долари на 10,3 милијарди долари за нивните вонредни потреби. Богатите земји досега обезбедија само 1,7 милијарди американски долари од таа сума. Лоукок вели дека се потребни 90 милијарди американски долари за да се стабилизираат сиромашните земји во ризик од лизгање во немири поради огромната економска штета предизвикана од КОВИД-19. Оваа сума е помалку од еден процент од она што го трошат богатите земји за да управуваат со своите економии, додаде тој.

Податоците за порастот на сиромаштијата по пандемијата сè уште не се достапни, но предвидувањата засновани на бројот на лица кои се неухранети и падот на училишните деца поради кризата покажуваат дека нивото на сиромаштија би можело да се врати на нивото од пред десет години, се вели во извештајот. Годишниот повеќедимензионален индекс на сиромаштија анализира како сиромаштијата влијае на луѓето, не само од приходите. Ова вклучува пристап до вода за пиење, образование, електрична енергија и храна. Директорот на ОПИ, Сабина Алкире, вели дека пред-пандемиските податоци биле „порака на надеж“. „Претходните успешни приказни за тоа како да се одговори на многу аспекти на сиромаштијата во секојдневниот живот, можат да покажат како подобро да се градат и подобрат животите на милиони“, рече таа.

Сподели