ноември 27, 2022

Конечни резултати од ДИК

Државната изборна комисија предмалку ги објави првичните неофицијални резултати.

Вкупен број на избирачи запишани во избирачкиот список изнесува 1.814.236 граѓани, вкупен број на граѓани кои гласале изнесува 942.334 гласачи.

ИЕ1: СДСМ 8, ВМРО-ДПМНЕ 7, ДУИ 2, Алијанса 2, Левица 1.

ИЕ2: ВМРО-ДПМНЕ 7, СДСМ 7, ДУИ 3, Алијанса 3.

ИЕ3: ВМРО-ДПМНЕ 10, СДСМ 9, Левица 1.

ИЕ4: ВМРО-ДПМНЕ 10, СДСМ 10.

ИЕ5: ВМРО-ДПМНЕ 8, СДСМ 8, ДУИ 3, Алијанса 1.

ИЕ6: ДУИ 7, Алијанса 6, СДСМ 4, ВМРО-ДПМНЕ 2, ДПА 1.

Конечен резултат:

СДСМ 46

ВМРО-ДПМНЕ 44

ДУИ 15

Алијанса 12

Левица 2

ДПА 1

Во бројки по партии:

Коалиција Можеме – 327.329

ВМРО-ДПМНЕ и други- 315.344

ДУИ – 104.587

Алијанса на Албанците – 81.297

Левица – 37.551

ДПА – 13.891

Интегра – 12.291

ГДУ – 3.555

МОРО – 3.245

Глас за Македонија – 2.801

Единствена Македонија – 2.604

СДУ – 2.585

Твоја – 1.894

Демократи – 1.556

Народна партија на Ромите – 1.225 

Сподели