ноември 26, 2022

Нови санкции кон Кина од страна на Трамп

Трамп исто така потпиша наредба за укинување на специјалниот статус на Хонг Конг во пресрет на претседателската кампања против Пекинг.

Законот за национална безбедност, воведен од Кина во Хонг Конг, беше донесен кон крајот на јуни. Американскиот претседател Доналд Трамп потпиша закон со кој ќе се воведат санкции за кинеските службеници и субјектите вклучени во процедурите за „отстранување на автономијата на Хонг Конг“.

Трамп исто така рече дека потпишал наредба за укинување на специјалниот статус на Хонг Конг, во продолжение на претседателската кампања против Пекинг, за која обвинува дека не се справила соодветно со избувнување на вирусот корона.

Претседателот ја објави својата намера да го отповика специјалниот статус на Хонг Конг во мај, повикувајќи се на одговорот на Кина на пандемијата.

Ревидиран статус на Хонг Конг

Новиот закон со кој се ревидира статусот на Хонг Конг доби поддршка и во Сенатот и во Претставничкиот дом на почетокот на оваа година. Конгресот го донесе законот како одговор на Пекинг за воведувањето закон за национална безбедност во Хонг Конг, кој беше место на протести минатата година. Во својот говор во Белата куќа, Трамп ги критикуваше поранешниот претседател Барак Обама и потпретседателот Бајден, кандидат за демократски претседател, за неправилно работење со Кина под нивно раководство. Промената на статусот ќе биде голем удар врз традиционалните трговски односи на Хонг Конг со Соединетите Држави, кои територијата ги има како азиски финансиски центар, која исто така служи како пристаниште за финансиските и трговските трансакции на Пекинг со други земји.

Сподели