декември 8, 2022

Италија и го врати на Франција украденото дело на Банкси

Италија ја врати украдената слика на Банкси во Франција. Делото беше насликано во чест на жртвите од нападите во Париз во 2015 година во салата Батаклан.

Благодарение на оваа врата, спасени се многу животи, изјави францускиот амбасадор во Италија, Кристијан Масет. Италија во вторникот го врати во Франција украденото дело на британскиот уметник Банкси, насликана во чест на жртвите од нападите во Париз во 2015 година во салата Батаклан.

Главниот обвинител надлежен за истрагата, Микеле Рензо, му рече на францускиот амбасадор во Италија дека е важно што предавањето се случило на Денот на Бастилја, со оглед на потребата да се продолжи борбата за сите слободи„.

Оваа врата ги враќа нашите умови во сеќавањето на трагичен и вознемирувачки настан и ни кажува дека секогаш ќе треба да се бориме за слобода, за наши индивидуални слободи“, рече Рензо на церемонијата во Француската амбасада, каде што работата е изложена за празникот.

Бегство пат“

Италијанските власти соопштија дека минатиот месец пронашле насликана врата во таванот на селска куќа во Абруцо.

Францускиот амбасадор во Италија, Кристијан Масет изјави дека вратата е сведок на нападот, но и начин за бегство. Според него, многумина успеале да избегаат низ таа врата. „Благодарение на оваа врата, многу животи се спасени“, рече Масет.

Ренцо рече дека Италија е горда што ја вратила сликата каде што припаѓа.

Сподели