декември 8, 2022

Борисов побара оставки од тројца министри

Бојко Борисов

Бугарскиот премиер Бојко Борисов денеска побара оставки од министерот за финансии Владислав Горанов, министерот за внатрешни работи Младен Маринов и министерот за економија Емил Караниколов.

Одлуката е донесена по состанокот меѓу лидерот на партијата ГЕРБ и бугарски премиер Бојко Борисов и регионалните координатори на партијата.

За време на состанокот, координаторите на партијата побараа од Борисов да ги отстрани тројцата министри поради одбивање предлози, дека ГЕРБ и тројцата министри биле директно зависни од Движењето за права и слободи (ДПС) и пратеникот Делјан Пеевски. Според регионалните координатори, ГЕРБ незаслужено е критикуван поради шпекулациите во врска со ДПС.

ГЕРБ наведува дека партијата високо го цени придонесот на министерот за финансии Владислав Горанов за прием на Бугарија во чекалната на Еврозоната и спроведената политика за финансиска стабилност. За време на средбата, е изразено високо мислење и за министерот за внатрешни работи Младен Маринов, под чие раководство МВР забележа добри резултати во борбата против шверцот, домашниот криминал и трговијата со луѓе и со дрога. Беше пофален и придонесот на министерот за економија Емил Караниколов во зголемувањето на странските инвестиции во Бугарија.

Сподели