ноември 27, 2022

Историски највисок буџетски дефицит во САД

Дефицитот минатиот месец беше 864 милијарди американски долари и е најголем во историјата на оваа држава.

Даночните приходи се намалија бидејќи многу луѓе ги загубија своите работни места Владата на САД го постигна најголемиот месечен буџетски дефицит во историјата во јуни, бидејќи трошоците за анти-корона вирусни програми се зголемија и даночните приходи паѓаа, бидејќи многу луѓе ги загубија своите работни места. Министерството за финансии на САД соопшти дека дефицитот минатиот месец бил 864 милијарди долари и е најголем во историјата на оваа земја, додека во април дефицитот бил 738 милијарди долари.

Оваа сума е поврзана и со парите обезбедени од Конгресот за да се намали влијанието на распространетите запирања на деловните активности што се случија во обид да се ограничи ширењето на пандемијата.

Годишен дефицит од 3,7 трилиони долари

За првите шест месеци вкупниот дефицит е 2,740 милијарди американски долари, што е исто така рекорд за ваков период. Со овие податоци, Конгресниот буџет комитет предвидува дека годишниот дефицит ќе достигне 3.700 милијарди долари. Оваа сума ќе го надмине претходниот најголем годишен дефицит од 2009 година, кој, како резултат на светската економска криза, изнесуваше 1.400 милијарди долари.

Сподели