ноември 28, 2022

Хрватска и Бугарија влегоа во прелиминарната фаза за усвојување на еврото како нивна валута

Хрватска и Бугарија се примени во механизмот на Европската берза два (ЕРМ-2), што е прелиминарна фаза за усвојување на еврото како валута во наредните три години, објави Европската централна банка.

Аналитичарите велат дека ова го отвора патот за првото проширување на еврозоната од 2015 година, кога Литванија се приклучи на монетарната унија.

Кога земјите ќе се приклучат на ЕРМ-2, тие остануваат во механизмот околу две години пред да започнат со практични подготовки за влез во еврозоната, а тоа е процес кој трае околу една година, поради што новите членки ќе бидат примени најрано во 2023 година.

Во следниот период ЕЦБ ќе процени и ќе одлучи кои хрватски банки ги исполнуваат критериумите за класификација како значајни институции, а од 1 октомври 2020 година ќе спроведе и директен надзор на значајни институции во Хрватска.

Сподели