ноември 28, 2022

Силното владеење на правото ќе биде критериум за добивање средства од фондот за закрепнување на ЕУ

Членките на ЕУ треба да добијат пари од заедничкиот буџет и фондот за закрепнување од пандемијата, но само ако имаат силен судски систем и анти-корупциски системи, рече потпретседателот на Европската комисија, Вера Јурова, индиректно предупредувајќи ги Полска и Унгарија.

Водачите на 27 држави ќе се состанат следната недела во Брисел за да се договорат за распределбата на скоро 2.000 милијарди евра од буџетот за 2021-27 година. и специјални средства за економско закрепнување на Стариот континент по пандемијата со COVID-19. Условите за добивање пари, поврзани со демократските стандарди или економските реформи, се меѓу најконтроверзните точки поради кои досега не е постигнат договор потребен за вакви одлуки, пренесува Хина, повикувајќи се на Ројтерс.

Важен тест за европската демократијата

„Владеењето на правото треба да биде услов за дистрибуција на европските пари“, им рече Јурова на министрите за правда на ЕУ. Меѓу неопходните предуслови за добивање помош, таа ги наведе „функционална правда“ и силни антикорупциски механизми. Исто така, тоа е предупредување за Полска и Унгарија, кои се во спор со ЕУ за нивото на надзор на владата над судовите и судиите, како и на Романија и Бугарија, кои со години имаат проблеми со корупцијата и сиромаштијата по влегувањето во Унијата. „Не би сакала да видам запрени пари, но во нашиот правен систем мора да имаме одредена гаранција дека ако работите одат навистина лошо во земја-членка, парите на даночните обврзници не можат да бидат исплатени“, рече Јурова за средствата финансирани од националните придонеси, буџети, односно индиректно со даноци. Според последниот предлог, ЕК ќе препорача како да се решат прашањата за владеење на правото до земјите-членки. За да може тој план да биде блокиран, мнозинството држави треба да бидат за тоа. Сепак, постојат длабоки поделби по ова прашање, бидејќи Германија, Франција, Шведска и Холандија бараат силна убеденост за исполнување на условите, а Полска и Унгарија се обвинети за кршење на основните принципи, како што се слободата, правдата и медиумите.

Независно судство и слобода на медиуми

Јурова рече дека пандемијата се покажала како тест на демократијата за Европа. Европскиот комесар за правда Дидиер Рејндерс посочи дека Брисел ја следи ситуацијата во Унгарија, каде премиерот Виктор Орбан се откажа од некои посебни овластувања што му беа дадени за време на пандемијата со КОВИД-19. „Ние мора да го заштитиме владеењето на правото и правото на слобода, со парламентарна контрола, независно судство и слобода на медиумите. Слободата не треба да се ограничува ниту за еден ден подолго од потребното“, рече Кристин Ламбрехт, германски министер за правда, кој моментално го има претседателството со ЕУ.

Сподели