декември 6, 2022

Нови протести во Србија

ПОСЛЕДНАТА ноќ, во Србија се одржаа нови протести против мерките воведени поради епидемијата на коронавирус и против владата на Александар Вучиќ. После дводневно насилство, третиот ден на протести помина во голема мерка мирно. Српската премиерка изјави денеска дека нема да ги преземе ниту најстрогите мерки. „Нема да преземеме строги мерки за да го заштитиме здравјето и животот на луѓето. Мое мислење е дека најефикасна би била вонредна состојба и забрана за движење, барем за време на викендите“, рече таа и додаде дека се согласила со Вучиќ. Потоа, зборувајќи за контрола на коронавирус, таа зборуваше и за протестите.

“Верувам дека можеме да ги доведеме овие бројки под контрола без целосна забрана за движење, но доколку мерките што ги донесевме пред 10 дена не донесат резултати, и ќе видиме што нè чека заради протестот, што за мене не е ништо друго освен целосно невнимателен ризик по здравјето, тогаш ќе воведеме и построги мерки. Нема повеќе време да се бориме со коронавирусот. Секогаш ќе има време за протести, веднаш штом ќе видиме дека бројките се под контрола, повелете, протестирајте … но сега нашиот здравствен систем ќе види голем број на луѓе и нивните родители, оние кои беа на протестите на лекување во болница “, рече таа. Да потсетиме, првите два дена на протестот беа обележани со брутално насилство. Денеска се одржува нов протест.

Во живо:

Сподели