ноември 28, 2022

“Дојче банк” треба да плати 150 милиони долари казна

Дојче Банка е погодена со казна од 150 милиони долари заради нејзината врска со осудениот сексуален престапник Џефри Епштајн. Регулаторите на државата Њујорк соопштија дека банката претрпела „значителни пропусти во усогласеноста“, обработувајќи стотици трансакции за починатиот финансиер. Овие вклучуваат плаќања на руски модели и 800.000 американски долари во „сомнителни“ повлекувања на пари. Дојче изјави дека „длабоко“ жали за својата врска со Епштајн. Во него се вели дека потрошила скоро 1 милијарда американски долари за подобрување на обуката и контролите и за проширување на неговиот тим за борба против финансискиот криминал на повеќе од 1.500 лица. „Ние ја признаваме нашата грешка во односот со Епштајн во 2013 година и слабостите во нашите процеси и научивме од нашите грешки и недостатоци“, се вели во изјавата на банката. „Нашата репутација е наше највредно богатство и длабоко жалиме за нашето здружување со Епштајн“.

Одделот за финансиски услуги во Њујорк соопшти дека банката, која работела со Епштајн од 2013 до 2018 година, му помогнала да пренесе милиони долари, вклучително и повеќе од 7 милиони американски долари за решавање на правни проблеми и повеќе од 2,6 милиони американски долари исплати на жени, покривајќи школарина, кирија и други плаќања, меѓу другите трансакции.

Кој беше Џефри Епштајн?

„Дали или во која мерка тие плаќања или таа готовина ги користеше г-дин Епштајн за прикривање на стари кривични дела, за олеснување на нови или за некоја друга намена, се прашања што мора да бидат оставени на криминалните власти, но фактот дека тие биле сомнителни требаше да биде очигледно за вработените во банката на различни нивоа “, рече регулаторот. „Неуспехот на банката да го препознае овој ризик претставува голем неуспех на усогласеноста“. Спогодбата, исто така, ги наведе неуспесите на Дојче да ги следи соодветно трансакциите со Данске Естонија и Банката ФБМЕ, и покрај тоа што ги идентификуваше ризиците поврзани со перење пари во двете институции. Казната е прва регулаторна акција против финансиска институција за нејзините постапки со Епштајн, кој почина во затвор на 10 август додека го чекаше судењето, без шанса за кауција, за обвиненија за трговија со луѓе. Тој изврши самоубиство.

Но, Дојче Банка се соочи со повеќе казни за неуспехот на нивната усогласеност во последните неколку години, вклучително и во врска со неуспехот да спречи перење пари во Русија. Главниот извршен директор на Дојче Банк, Кристијан Шиејнг рече дека е „критична грешка“ да се прифати Епштајн како клиент и ги призна минатите пропусти во надзорот.„Сите ние треба да помогнеме за да се осигураме дека вакво нешто повторно нема да се случува“, рече тој.

Сподели