декември 8, 2022

Поднесено обвинение за Вангеловски, поранешниот претседател на Врховниот суд

Од Скопското јавно обвинителство информираат дека е поднесено обвинение за поранешниот претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски.

  • Основното јавно обвинителство Скопје до Основниот кривичен суд Скопје поднесе Обвинителен предлог против  поранешен претседател на Врховниот суд, кој го сторил кривичното дело – Злоупотреба на службена положба и овластување од член 353 став 2 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

На 30.11.2018 година во својство  на службено лице – претседател на Врховниот суд на Република Македонија, обвинетиот донел поединечни решенија за сите судии на Врховниот суд со кои им го утврдил додатокот на плата за месец ноември во износ од 35 % од основната плата,  кој согласно законот им следува за посебни услови за работа, постоење на висок ризик и доверливост.

Притоа, свесно, со намера потешко да и ги повреди правата, обвинетиот не донел Решение за исплата на додаток на плата во износ од 31.839,00 денари за оштетената – судија во Врховниот суд, која во конкретниот период не користела отсуство од работа. Обвинетиот постапил спротивно на член 7-б од Законот за платите на судиите и член 7 од Правилникот  за додатоци на плата, нивната висина и начинот на утврдување за судиите во Република Македонија донесен од Судскиот совет на Република Македонија, со што го сторил кривичното дело кое му се става на товар, велат од обвинителството.

Вангеловски од функцијата судија и претседател на судот официјално беше разрешен во март, поради несовесно вршење на функцијата, односно поради укинување на притворот на бизнисмен Сеад Кочан во 2017 година, додека тој беше во бегство.

Сподели