декември 8, 2022

Белградска Арена од утре ќе биде Ковид болница

Од понеделник, во спортската сала ќе се отвори привремена Ковид болница, во која ќе има 500 болнички кревети и сите услови за примање пациенти со коронавирус, а од вторник, Клиниката за ортопедски клиники во Бањица ќе биде вратена во системот Ковид и повторно ќе биде Ковид болницат, објави денеска министерот за здравство на Србија, Лончар. Тој пред новинарите по средбата со директорите на Ковид болниците во Србија изјави дека тие денес направиле анализа и дека повеќе од 130 пациенти се задржани во болница во текот на ноќта.

– Тоа значи дека ова е сериозна клиничка слика и дека тие мораа да останат во болница. Секој ден, прифаќаме повеќе од 100 пациенти на болничко лекување и треба да обезбедиме капацитети за тоа – рече Лончар.

За време на викендот, до понеделник, најголемиот товар во однос на приемот ќе го сноси болницата „Земун“, а пациентите ќе можат да ја користат од недела во 2 часот попладне. Како што рече Лончар, таа болница ќе има центар за прием на ковидски тријаж. Министерот додаде дека следната болница што ќе биде пренесена во системот Ковид ќе биде болницата во Пожаревац. Тој исто така рече дека треба да се направи нова реорганизација и луѓето треба да бидат прераспределени за да функционира системот. Тој апелираше до граѓаните да се придржуваат кон сите мерки.

Сподели