декември 8, 2022

Англија презеде мерки за нормализирање

АНГЛИЈА го презеде најголемиот чекор досега кон нормализирање на животот во саботата кога на граѓаните им е конечно дозволено да одат во пабови, фризери и ресторани за прв пат по повеќе од три месеци. Премиерот Борис Џонсон рече дека сите мора да дејствуваат одговорно и да одржуваат социјална дистанца со цел да ја поддржат економијата, без да предизвикаат втор бран на коронавирус. Дел од фризерите ја отворија вратата уште на полноќ, додека на пабовите им беше дозволено да се отворат во 5 часот по Гринич на т.н. „супер сабота“. Сепак, некои се загрижени дека може да има премногу олеснување на мерките. Џонсон рече дека неговата порака е да „уживаат во летото на безбеден начин“, додека не го повлекуваа напредокот постигнат во борбата против пандемијата. Според него, вработените во пабови, ресторани, фризери и други бизниси направиле херојски напори да се подготват за повторно отворање. „Успехот на овие компании, егзистенцијата на оние кои се потпираат на нив и на крајот економското здравје на целата земја зависи од одговорното однесување на секој од нас“, рече тој. „Не смееме да ги изневериме“.

Строги правила

Полицијата соопшти дека тие биле „апсолутно подготвени“ да ги отворат пабовите. Сепак, гостите можат да наидат на поинаква атмосфера од типичната сабота вечер. Нивниот број ќе биде ограничен, никој нема да смее да застане зад барот и нема да има музика во живо. Гостите исто така ќе треба да ги дадат своите информации за да можат да се проследат доколку некој од нив биде позитивен за коронавирусот подоцна.

ЈД Витерспун, еден од најголемите ланци на паб, рече дека инвестирал 11 милиони фунти во безбедносните мерки. Повеќето од неговите пабови во Англија се отвораат во сабота во вообичаеното време во 8 часот по локално време. Тие не прифаќаат резервации и велат дека за време на толпата персоналот ќе го контролира бројот на гости.

Сподели