декември 2, 2022

Нови маски против Ковид-19: Го убиваат вирусот, траат една година, а цената ги изненади сите

Претседателката на Хрватската фармацевтска комора, Ана Солдо изјави во шоуто „Студио 4“ дека маските кои пристигнуваат од Израел следната недела се изработени од бакороксид, кој има антивирусно и антибактериско дејство и спречува секундарни инфекции.

“Кога сфатија колку е важна маската и колку е важно да се користи долго време, тие развија трослојна маска која има бароксид внатре и ги спречува вирусите и бактериите да влезат во организмот, да дишат преку неа“, рече Солдо.

Солдо истакна дека ваквите маски се долготрајни, дури и до 12 месеци и сè додека не бидат физички уништени, треба да функционираат. Таа рече дека овие маски имаат доста добри сертификати од германски и американски овластени компании, но дека маската треба да се користи правилно.

Солдо додаде дека маските од Израел ќе пристигнат на хрватскиот пазар за десетина дена, а цената на маските треба да биде околу 40 куни (320 денари). „Хируршките маски се прилично скапи, иако цената е многу поевтина отколку што беше на почетокот на епидемијата. Тие се еднократни и всушност треба да носите нова секој ден, а кога ќе видите дека влијанието врз животната средина на Земјата за кое сега не размислуваме затоа што стравот е примарен, тоа сигурно има смисла и финансиски и еколошки “, рече Солдо.

Извор: Вечерњи лист

Сподели