декември 2, 2022

VW се откажа од фабриката во Турција

Германскиот производител на автомобили Volkswagen се откажа од планот за изградба на нова фабрика во Турција.

Одлуката е донесена како одговор на намалената побарувачка за нови автомобили за време на пандемијата од коронавирус. Германските медиуми го пренесоа соопштението на компанијата, а самата компанија не одговори на барањето на агенцијата AP.

Volkswagen, најголемата германска компанија, планираше да отвори фабрика во Маниса на западниот брег на Турција од 1,3 милијарди евра.

Во неа требаше да се произведуваат моделите Passat и Superb, како и Škoda Sedan.

Сподели