декември 2, 2022

Намален морталитетот во Хрватска за време на пандемијата


Според прелиминарните податоци на Државниот завод за статистика, во Хрватска во текот на трите пролетни месеци – март, април и мај, вкупно починале помалку лица отколку во истиот период во изминатите четири години.

Податоците покажуваат дека во Хрватска во март починале 4.401 граѓанин, односно 58 повеќе отколку во истиот период лани.

Во април, кога во земјата беше пикот на првиот бран на пандемијата, починаа 4.762 лица, односно 284 повеќе отколку во истиот период во 2019 година, кога тој број бил 4.478 луѓе.

Најголемо изненадување е прелиминарниот податок за минатиот месец, кога статистичкиот завод забележал 3.851 смртен случај, односно 456 помалку отколку во мај минатата година.

Ако се земе предвид вкупната смртност во трите пролетни месеци во последните пет години, тогаш стапката е најниска оваа година.

Според податоците на ДЗС, во март, април и мај оваа година починале вкупно 13.014 лица, односно 112 помалку отколку во истиот период лани, кога тој број изнесувал 13.126

Сподели