ноември 28, 2022

Mладите не ја гледаат својата иднина во Македонија

Mладите не ја гледаат својата иднина во Македонија. 

Ништо подобри не се ниту земјите од регионот, каде исто така желбата за иселување е голема. 

41 отсто граѓани на Македонија активно планираат да ја напуштат државата. 

Ова го покажуваат податоците од истражувањето на „Балкан барометар“, според кое 41 процент од македонските граѓани активно работат на селидба во странство. 

Од земјите од Западен Балкан лидер во овој поглед е Албанија со 49 отсто граѓани што прават сè за да ја напуштат земјава. 

Потоа, следува Црна Гора со 47 проценти, па Босна и Херцеговина со 44 отсто, Косово со 43 отсто, а зад Македонија е Србија со 37 отсто. 

71 отсто од младите во Западниот Балкан размислуваат за работа во странство, а дури 20 отсто од граѓаните на земјите од регионот сметаат дека одливот на мозоци е еден од главните проблеми на нивните држави.

Сподели