декември 2, 2022

На онлајн референдумот во Русија гласале 70% од граѓаните

Русија референдум

Во Русија е во тек референдум на кој може да се гласа и онлајн за промена на Уставот, што ќе му овозможи на претседателот, Владимир Путин, да се кандидира за нов мандат. Во првите 48 часа онлајн гласале 70 проценти од граѓаните, објави денеска службата за набљудување на гласањето.

Онлајн гласањето започна во четвртокот во 10 часот во Москва и ќе трае до вторник, 30 јуни.

Со уставните измени се отвора патот за продолжување на владеењето на Путин за 12 години.

Сподели