ноември 28, 2022

Во петок се отвораат сите гранични премини, од 1 јули и аеродромите во Скопје и Охрид

Врз основа на препораките на Комисијата за заразни болести, Владата на Република Македонија денеска донесе одлука од петок, 26 јуни, целосно да бидат отворени сите гранични премини за непречено движење на патници и возила без приложување на PCR тестови, и без упатување во домашна изолација или спроведување во задолжителен државен карантин.

Премиерот Оливер Спасовски најави дека од идната среда, 1 јули, повторно се отвораат аеродромите во Скопје и Охрид, а влезот во земјава ќе биде без никакви органичувања.

“Врз основа на препораките на Комисијата за заразни болести, Владата денеска донесе одлука од петок, 26 јуни 2020 година, целосно да бидат отворени сите гранични премини за непречено движење на патници и возила без приложување на PCR тестови, и без упатување до домашна изолација или спроведување во задолжителен државен карантин. Владата денеска донесе Одлука од 1 јули 2020 година, да бидат отворени за сообраќај и Меѓународниот аеродром Скопје и на Аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид. Согласно овие одлуки Владата денеска донесе одлука да биде укината забраната за организиран превоз, која исто така стартува од 26 јуни.

На денешната седница Владата донесе одлука, исто така од петок, 26 јуни, угостителските објекти да можат да работат и во внатрешноста на објектите преку соодветен протокол за работа.

Од петок, 26 јуни 2020 година, се дозволува и работата на теретаните и вежбалните, а моловите, од истиот датум, ќе можат да работат и во неделите.

За сите овие одлуки до петок, 26 јуни 2020 година, кога започнува нивната важност, ќе бидат подготвени протоколи кои ќе бидат задолжителни за сите економски оператори и институции во чија надлежност се овие одлуки”, напиша Спасовски.

Исправка: Се извинуваме на нашите читатели за грешката дека и аеродромите ќе се отворат во петок, 26 јуни, наместо среда, 1 јули, но така беше првично објавено од страна на Спасовски на неговиот фејсбук профил, а подоцна од него коригирано.

Сподели