мај 19, 2022

Донесена пресуда во процесот “Рекет”

Боки 13

Судот донесе пресуда за предметот „Рекет“ и го осуди Бојан Јовановски – Боки 13 на 9 години затвор, додека на Катица Јанева ѝ одреди 7 години затвор. Судијката Васка Николовска-Масевска кажа дека судечкиот совет ги ценел сите олеснителни и отежителни околности на сега осудените. Во судската сала присутен беше Јовановски, но не и Јанева, која претходно до судот доставила барање да не биде спроведувана од нејзиниот дом каде што издржува мерка куќен притвор.

„Виновни се затоа што во периодот од ноември 2018 година до април 2019 година обвинетиот Бојан Јовановски со искористување на своето влијание над Катица Јанева, која е јавен обвинител во СЈО, преку претходни пријателски односи, влијаел да му се одреди поблага мерка куќен притвор, а притворот бил предложен и одобрен, да му се укине мерката претпазливост, да биде заштитен сведок. Во ова учествувал и осудениот Зоран Милески – Кичеец со договарање средби. За посредувањето добиле 1.5 милиони евра“, рече Масевска.

Судијката објасни дека Јанева за себе прибавила предмети и пари, со незаконското постапување како прв човек на специјалното јавно обвинителство.

„Катица Јанева го прифатила влијанието од Јовановски и како јавен обвинител ја искористила својата службена положба и ги пречекорила границите на своето овластување. Таа за себе набавила предмети, мебел што за неа го набавил Бојан Јовановски, пари во износ од 50 илјади евра. Бојан Јовановски и Зоран Милески побарале 500.000 евра од Ана Камчева и таа им ги дала парите, а Јанева дала предлог да се укине мерката на Камчев и да му се одреди мерка куќен притвор. Апелациониот суд донел одлука за куќен притвор, а за време на нејзиното одржување, Јовановски и Милески го посетувале во неговиот дом. Катица Јанева била вклучувана на спикерфон, а велела дека обвинителката која го работи случајот ќе постапува како што ќе каже таа“, додаде судијката.

Јовановски се товареше за две кривични дела, примање награда за противзаконито влијание за кое казната е една до 10 години затвор, а исто толку е и казната за другото дело што му се става на товар, односно перење пари и други приноси од казниво дело. Јанева, пак, Обвинителството ја товари за злоупотреба на службената положба и овластување, за кое е предвидена казна затвор од најмалку 3 години. Милески беше веднаш осуден на три години затвор за примање награда за противзаконско влијание, по претходно признавање вина.

Обвинението против Бојан Јовановски – Боки 13, Катица Јанева и Зоран Милески – Кичеец беше поднесено во октомври минатата година од страна на Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција.

Половина година траеше судењето за случајот „Рекет“ – вкупно 36 рочишта. Во текот на постапката, Јовановски се жалеше на лоша здравствена состојба, бараше домашен притвор, а Јанева со качулка на главата беше пренесена во домашен притвор.

Сподели