декември 8, 2022

Децата очигледно не се главни преносители на бранот на инфекција со Корона

pcr

Според студија од Баден-Виртемберг, децата имаат помала веројатност да заболат од коронавирусот отколку нивните родители. Затоа не треба да се сметаат како преносители на бранот инфекции, рече Клаус-Мајкл Дебатин, медицински директор на клиниката за деца во универзитетската болница „Улм“, како резултат на студија што беше претставена во Штутгарт денеска. За студијата, околу 5000 луѓе без симптоми на корона биле тестирани за вирус и за антитела против него: околу 2.500 деца на возраст под десет години и по еден родител. Студијата сè уште не е објавена во специјализирано списание.

За време на период на испитување, од 22 април до 15 мај, во моментот биле заразени само еден пар родител-дете. 64 од тестираните формирале антитела и поминале низ корона инфекција во голема мера незабележана, што одговара на фреквенција од 1,3 проценти. Меѓу нив имало 45 возрасни и 19 деца. Било откриено дека децата кои се наоѓале во градниките не се заразиле повеќе од другите.

Сепак, целта на студијата не беше испитување колку децата се заразувале, рече Ханс-Георг Крушлич, портпарол на Центарот за заразни болести во универзитетската болница Хајделберг. Во случајот со паровите родители-деца кои биле тестирани позитивно, не било можно да се даде основна изјава за тоа кој кого го заразил. Улогата на децата во ширењето на вирусот игра решавачка улога во повторното отворање на дневните центри и основните училишта.

Извор: Focus.de

Сподели