декември 8, 2022

Деркоски не свикува седница на ДИК без решение за нов датум за избори од Џафери

Претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Оливер Деркоски смета дека нема причина за закажување на седница на ДИК, бидејќи за да продолжи целиот изборен процес треба прво претседателот на Собранието на РМ, Талат Џафери да донесе решение со нов датум за избори.

Сподели
 
 
 
   
Derkovski

Деркоски за МИА изјави дека ниту кажал дека денеска ќе свика седница, ниту, пак, планира да го направи тоа додека не добие решение од претседателот на Собранието.

„Без да го добиеме тоа решение не гледам причина за седница. Тоа е според Изборниот законик. Од денеска сме во редовна состојба во државата и важи Изборниот законик, а не некои уредби што ги донесе Владата за време на вонредната состојба. Четворицата членови на ДИК од СДСМ и БЕСА ми пуштија пред два часа барање за свикување на седница. Согласно деловникот имаат право да побараат, меѓутоа во барањето се повикуваат на уредбите, а според мене и според многумина во државата и експертска и друга јавност и Уставниот суд уредбите важат само додека трае вонредната состојба. Немам рок за одговор, но ќе им одговорам дали ќе закажам или не седница. Им оставам сами да одлучат како ќе постапуваат, а јас нема да учествувам во незаконити дејствија“, изјави Деркоски.

За ДИК да работи легитимно и легално, според него, треба решение од претседателот на Собрание кое е првиот основен столб во Изборниот законик како се организираат избори.

„Претседателот на Собрението со решение го закажува датумот кога и да е, тоа мене не ме интересира кога ќе биде, битно е да има решение врз основа на кое ние после тоа планираме рокови и го носиме роковникот за избори. Без тој прв чекор не може да се организираат избори. Вториот основен чекор во Изборниот законик е избирачкиот список без кој, исто така, ако не е заклучен, потврден, прочистен комплетно согласно Методологијата за избирачки список донесена во февруари 2016 година од претходната ДИК не може  да се зборува дека одите на легитимни избори“, кажа Дерковски.

Членот на ДИК Борис Кондарко за МИА потврди дека доставиле барање за одржување седница на ДИК и дека ставот на претседателот на ДИК Деркоски е негово лично толкување на законот.

„Ние во ДИК не сме Уставен суд и мораме да го применуваме законот, а не да судиме дали нешто важи или не важи. Тоа не е наша работа. Тоа е личен став на Деркоски“, рече Кондарко за МИА.

Прашан дали може да одржат седница без претседателот Деркоски, Кондарко посочи дека според деловникот не можат, затоа што единствено претседателот свикува  и раководи со седницата.

Засега нема одговор од претседателот на Собранието, Џафери дали ќе потпише ново решени за избори.

Сподели