јуни 6, 2023

Во битолската клиничка болница повеќе нема место за пациенти заболени од Ковид-19

Клиничка болница Битола

Нема повеќе место за сместување на болни со КОВИД-19 во Клиничката болница во Битола, која е регионален ковид центар, па од утре новите случаи ќе се носат во болницата во Охрид, рече министерот за здравство на Република Македонија – Венко Филипче.

„Во Битола е исполнет капцитетот на одделението за КОВИД-19 зашто е регионален центар, сите пациенти од тој регион доаѓаат во Болницата. Сега од целиот регион пацинетите ќе се сметуваат во Охридската болница. Направена е целосна координација и спремно беше Инфективното одделение. Има добар план и добро се спроведува и не оставаме приод кој може да биде критичен, па да не знаат пациентите дали ќе се упатат на едно или на друго место“, рече Филипче.

Клиничката болница во Битола е регионален центар за лекување пациенти со коронавирус од Југозападниот Регион. Директорката Билјана Гагачовска вели дека целосно пополнет е капацитетот на ковид одделот каде веќе се лекуваат 23 пациенти, од кои најголем дел се од Охридско-Струшкиот Регион.

„Утрово имавме дваесет пациенти, но во текот на денот бројот се покачи на 23. Од нив, само еден пациент е од Битола и уште еден од Ресен, останатите се од Охридско-Струшниот Регион. Болните се во средно тешка состојба. Кај нас нема пациенти поставени на респиратори“, рече Гагачовска

За авторот

Сподели